GEMİ YAPIMI ALANI
Gemi Yapımı Alanı’nda; uluslararası denizcilik standartlarında, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda yüzer araçların yapımı, sevk ve yönetim işlemleri, her çeşit makine, cihaz ve diğer teknik araçların bakım-onarımı ile ilgili mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Okulumuzda bu alanın “Yat İnşa Dalı” eğitimi verilmektedir.
Bu programı tamamlayanlar; TS EN ISO Standartları’nda kuralına uygun teknik resim çizimleri yapma, gemi yapımında kullanılan malzemeleri, malzemenin türüne ve iş resmine göre şekillendirme, model oluşturma gibi gemi temel işlemlerini yapma, endaze ve projeye göre teknik ve mesleki resim kurallarına uygun olarak elle veya bilgisayarda gemi geometrisi çizimleri ve hesaplamaları yapma yetkinliği kazanarak mezun olur.
Bu programı tamamlayanlara; Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen ünvanı verilir.
Bu alanın; Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Ayrıca il istihdam ve mesleki eğitim kurulu tarafından belirlenen ve Genel Müdürlükçe onaylanan okulların alan/dallarında 11 ve 12. sınıflardaki meslek derslerinin eğitimi işletmelerde yapılabilir.
Gemi Yapımı Alanı Yat İnşa Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması
Ahşap yat imalatı, kompozit yat imalatı ve yat bakım onarımı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
· Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gemi yapımında kullanılan malzemeleri, malzemenin türüne ve iş resmine göre şekillendirme, model oluşturma gibi gemi temel işlemlerini yapar.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda TS EN ISO Standartları’nda kuralına uygun teknik resim çizimleri yapar.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak endaze ve projeye göre teknik ve mesleki resim kurallarına uygun olarak elle veya bilgisayarda gemi geometrisi çizimleri ve hesaplamaları yapar.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak iskelet elemanlarını, güverte, kamara, üst bina ve güverte üstü donatım elemanlarının uygun yapım teknikleriyle ahşap yat imalatını yapar.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak teknik ve mesleki resim kurallarına uygun olarak yat inşa resimlerini elle veya bilgisayarda çizer.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak proje veya iş resmine göre yat bakım onarımı işlemlerini yapar.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak proje veya iş resmine göre gemi yapı elemanlarını gemi kaynak uygulamalarıyla birleştirir.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak proje veya iş resmine göre kompozit yat imalatını yapar.
· Kaynak: https://tyc.gov.tr/yeterlilik/gemi-yapimi-alani-yat-insa-dali-mesleki-ve-teknik-egitim-diplomasi-TR00200608.html (Erişim:07.11.2024)
Bu alandan mezun olanlar;
Kamu ve özel sektöre ait tersanelerde çalışabileceği gibi ofis ortamında da çalışabilir. Gemi Yapımı Alanı’ndan mezun olup da bu mesleği yapanlar usta, ustabaşı, formen, şef vb. pozisyonlarına yükselme imkânı elde eder. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılarak başarılı oldukları takdirde ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına giriş hakkına sahiptir.
Bodrum özelinde ise Gemi ve yat inşa sektörü kendini sürekli geliştiren, yüksek kazançların elde edildiği, üretim kapasitesinin gün geçtikçe geliştiği, ülkeye önemli gelirler sağlayan bir sektördür. Ülkemizin ve özellikle Bodrum çevresinin deniz turizmi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte, öncelikli tercihleri arasında yer almaktadır. Bu yoğun talep ticari ve özel yatların sayılarını sürekli artırmış, marinalardaki bağlama yerlerinin yetersizliği, bakım-onarım ve yeni imalat hizmetlerine olan talebin kapasiteyi aşması gündeme gelmiştir. Akdeniz’in yat operasyonlarına yönelik en büyük ticari merkezi hedefiyle bölgemizde yat imalat, bakım-onarım ve kışlama hizmetleri sunacak olan proje 2023 itibariyle Ören'de hayata geçirilmiştir. Bu proje ile birkaç yıl içinde binlerce personele ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir. Mezunların, aranan eleman olacakları bir alanda eğitim almaları iş bulma ve kariyer imkanları açısından avantaj oluşturmaktadır. Aynı zamanda üniversiteye geçiş için gemi yapımı eğitiminin devamı niteliğinde olan gemi inşaatı teknikerliği eğitimi Bodrumda bulunan meslek yüksekokulunda verilmektedir.
2024 YKS Klavuzuna göre Gemi Yapımı/Yat İnşa mezunlarının yerleşebilecekleri ön lisans programları:
TABLO 3C Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP’nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.
Önlisans Programı (2 Yıllık) Puan Türü
· Gemi İnşaatı TYT
· Endüstri Ürünleri Tasarımı TYT
· Eser Koruma TYT
· İç Mekan Tasarımı TYT
· Mimari Dekoratif Sanatlar TYT
· Mimari Restorasyon TYT
· Mobilya ve Dekorasyon TYT
· Ormancılık ve Orman Ürünleri TYT
· Otomotiv Gövde ve Yüzey İşlem Teknolojileri TYT
2024 YKS Klavuzuna göre Gemi Yapımı/Yat İnşa mezunlarının yerleşebilecekleri lisans programları:
TABLO 3B.2 Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları Teknoloji Fakültelerinin / Sanat ve Tasarım Fakültelerinin / Turizm Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.
Lisans Programı (4 Yıllık) Puan Türü
· Makine Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY
· Mekatronik Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY